De geschiedenis van Sudoku

Het puzzelspel Sudoku werd voor het eerst gezien en gespeeld in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten. Echter denken veel mensen vanwege de naam dat het spel uit Japan komt.

Als men wat dieper in de historie van Sudoku duikt zien we dat het spel eind jaren 70 voor het eerst werd gepubliceerd door een uitgever in New York genaamd “Dell Magazine” en werd toen Number Place genoemd. Een gepensioneerde architect en freelance ontwerper Howard Garns zou de bedenker van deze puzzel zijn. Dit was het begin van de Sudoku geschiedenis.

De historie van Sudoku wereldwijd

Na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kwam ook Frankrijk met een soortgelijke puzzel. De historie van Sudoku verliep daar iets anders, want er werd volop geëxperimenteerd met varianten. Echter zat er wel een verschil in; er kwamen dubbele cijfers in voor en je moest erbij rekenen. In Frankrijk werd het spel “magische vierkanten” genoemd.

Uit de Sudoku geschiedenis wordt gezien dat in 1984 het spel voor het eerst Japan bereikte onder de naam Suuji wa dokushin ni kagiru. Dit betekent letterlijk “de getallen moeten uniek zijn”. Later in de geschiedenis van Sudoku is de naam door Maki Kaji (de directeur van de uitgever) veranderd naar Sudoku. Nokoli heeft op deze naam een patent aangevraagd en daarom wordt het in andere magazines aangeboden onder een andere naam. In 1986 was het spel in Japan zo populair dat er een tweede versie hiervan is geïntroduceerd.

Ook nu nog erg populair

In het begin van de 21e eeuw werd het spel ook in Nederland een hype. Inmiddels kan het spel in verschillende varianten online worden gespeeld via het internet.  

Sudoku generator

Voor het spelen van sudoku hoef je uiteraard niet naar een betaalde website te gaan. Via minisudoku.nl kun je name...

BEGIN

Sudoku Original

Naast de mogelijkheid om sudoku online te spelen, bestaan er ook speciale sudokucomputers. Er zijn diverse spellen...

BEGIN

Monster Sudoku

Zin in een andere Sudoku? Speel dan gratis met onze speciale - net even andere - Sudoku's. Meedoen kost dus ni...

BEGIN

Sudoku Basic

Het is inmiddels bewezen dat het trainen van je hersenen een positief effect heeft op je gezondheid. De meeste bra...

BEGIN

Zi Sudoku

Hoewel het spelletje zijn oorsprong niet in het Oosten heeft liggen, klinkt Sudoko erg Japans. Dat kan kloppen, wa...

BEGIN