Sudoku uitleg

Een Sudoku is een populaire cijferpuzzel die is ontstaan in Amerika en populair is geworden in Japan. Het doel van een Sudoku is om simpele logica toe te passen door bepaalde cijfers te elimineren. Door dit stap voor stap te doen, kom je uiteindelijk tot de juiste oplossing. Hiervoor hoef je ook niet goed te zijn in wiskunde.

Sudoku is een puzzel van een 9x9 rooster die weer onderverdeeld zijn in 3x3 subroosters. Meestal zijn er al een aantal getallen gegeven in deze puzzel en moet jij erachter zien te komen hoe de puzzel ingevuld moet worden met de ontbrekende cijfers. Hierbij komt de uitleg dat een Sudoku in iedere kolom, rij en subrooster de cijfers 1 tot en met 9 maar één keer mag voorkomen.

Hoe speel je het?

De uitleg van Sudoku is eigenlijk redelijk makkelijk. Dit cijferspel speel je door fictieve scanlijnen te gebruiken waardoor je steeds maar 1 cijfer op een bepaalde plaats kan zetten. Deze scanlijnen gebruik je natuurlijk door hetzelfde cijfer in een kolom of rij te vinden en zo in een subrooster vakken te elimineren. Meer over de spelregels lees je hier

Moeilijkheidsgraad van een Sudoku uitleggen

Sommige mensen denken dat de moeilijkheidsgraad van een Sudoku bepaald is door het aantal cijfers dat is aangegeven in de puzzel. Echter heeft dit er niets mee te maken. De moeilijkheidsgraad van een Sudoku wordt bepaald door de plaats van de cijfers in de puzzel. Dit kan dus betekenen dat een Sudoku met 9 gegeven cijfers makkelijker is in te vullen dan een Sudoku met 15 gegeven cijfers. Daardoor kan het ook zijn dat een Sudoku uitleg lastig is, omdat je met de scanlijnen niet snel achter het antwoord kan komen omdat je niet het gewenste aantal zelfde cijfers in andere rijen of kolommen tegenkomt.

Sudoku Original

Naast de mogelijkheid om sudoku online te spelen, bestaan er ook speciale sudokucomputers. Er zijn diverse spellen...

BEGIN

Sudoku Basic

Het is inmiddels bewezen dat het trainen van je hersenen een positief effect heeft op je gezondheid. De meeste bra...

BEGIN

Sudoku generator

Voor het spelen van sudoku hoef je uiteraard niet naar een betaalde website te gaan. Via minisudoku.nl kun je name...

BEGIN

Zi Sudoku

Hoewel het spelletje zijn oorsprong niet in het Oosten heeft liggen, klinkt Sudoko erg Japans. Dat kan kloppen, wa...

BEGIN

Monster Sudoku

Zin in een andere Sudoku? Speel dan gratis met onze speciale - net even andere - Sudoku's. Meedoen kost dus ni...

BEGIN