De spelregels van Sudoku

De standaard Sudoku puzzel bestaat uit een rooster dat bestaat uit 9 kleinere roosters. Deze zijn weer verdeeld in 3x3 vakjes. In totaal moeten er dus 81 vakjes op een Sudoku puzzel staan. Hieronder vind je een Sudoku uitleg waarin we stap voor stap alles uitleggen.

Het doel van het spel

Een normale Sudoku wordt gekenmerkt doordat je de getallen 1 tot en met 9 in de vakjes moet zetten. Hierbij moet je rekening houden met het feit dat iedere horizontale rij de nummers 1 tot en met 9 eenmalig in die rij heeft staan. Een andere Sudoku spelregel is dat je in iedere horizontale kolom de nummers 1 tot en met 9 één keer moet plaatsen. Verder moet je opletten dat ook in één subrooster van 3x3 dezelfde cijfers maar eenmalig voorkomen. Dit doe je door gebruik te maken van scanlijnen. Hiermee bedoelen we dat je een fictieve lijn maakt naar een ander subrooster, zodat je weet of er in een rij of kolom een nummer past. Bij open cijfers hoef je geen scanlijnen te gebruiken. Dit komt doordat in een kolom, rij of subrooster maar één cijfer mist dat je zo in kan vullen. Door deze regels te volgen heb je misschien ook al een idee wat de naam Sudoku betekent. Dit betekent namelijk 'onafhankelijke nummers' in het Japans.

Verdere Sudoku spelregels

De Sudoku heeft altijd maar één oplossing. Cijfers die al gegeven zijn kun je dan ook niet aanpassen en je hoeft ook zeker geen wiskundeknobbel te hebben om deze puzzel op te lossen. Als je je dan ook nog houdt aan de spelregels zou je in iedere kolom, rij en rooster het nummer 1 tot en met 9 één keer tegen moeten komen en heb je de puzzel goed opgelost. Nu je deze punten weet, kun jij een Sudoku uitleggen aan beginners.

Een aantal tips bij het oplossen van een Sudoku

De eerste onofficiële spelregel van Sudoku die je jezelf kunt aanleren is dat je optelt tot 45. Dit omdat ieder cijfer van 1 tot 9 één keer moet voorkomen in een rij, kolom en subrooster. Daardoor is de waarde van een rij, kolom of subrooster altijd 45.

Een andere tip is dat je je concentreert op 1 cijfer tegelijk. Dit is meestal de meest voorkomende in de puzzel, aangezien deze het makkelijkste in te vullen is. Als je dit vervolgens herhaalt kun je steeds gemakkelijker alle andere cijfers invullen, aangezien het aantal lege vakjes minder wordt. Nu jij deze Sudoku uitleg hebt gelezen, ben je klaar om een Sudoku puzzel te maken!

Monster Sudoku

Zin in een andere Sudoku? Speel dan gratis met onze speciale - net even andere - Sudoku's. Meedoen kost dus ni...

BEGIN

Sudoku Basic

Het is inmiddels bewezen dat het trainen van je hersenen een positief effect heeft op je gezondheid. De meeste bra...

BEGIN

Zi Sudoku

Hoewel het spelletje zijn oorsprong niet in het Oosten heeft liggen, klinkt Sudoko erg Japans. Dat kan kloppen, wa...

BEGIN

Sudoku Original

Naast de mogelijkheid om sudoku online te spelen, bestaan er ook speciale sudokucomputers. Er zijn diverse spellen...

BEGIN

Sudoku generator

Voor het spelen van sudoku hoef je uiteraard niet naar een betaalde website te gaan. Via minisudoku.nl kun je name...

BEGIN